15-06-10

Toekomst van de uitvaartdienst

IMGA0056.JPG

Toekomst van de uitvaart

 

 

 

Een week terug in een schilderachtig dorp. Uitvaart van een bejaarde vrouw. Eén van de eerste keren in de streek dat er geen pastoor voorhanden is voor de uitvaartsdienst. Dit zal meer en meer het geval zijn. Vermoedelijk komt ook deze tak van het menselijke leven in handen van een commerciële onderneming. In dit geval slechts gedeeltelijk. De familie, kinderen, schoonkinderen, kleinkinderen, kenissen en vrienden hadden zelf het initiatief genomen om een aantal teksten te schrijven, het kerkkoor was er en af en toe wat muziek. Heel opmerkelijk waren de vele verwijzingen naar het echte leven dat de vrouw had geleefd...niet alleen de romantische woorden van lof, maar ook de beleving van de moeilijke kanten van het leven kwamen aan bod. Op een spontane manier droeg jong en oud zijn steentje bij. Herinneringen, speelse fantasieën over hoe een mens blijft hopen op tekens van verbondenheid over de dood heen.

Ook in absolute stilte met af en toe een woord is een waardig formeel afscheid mogelijk voor minder extroverte mensen.  Het echte afscheid zit in jezelf en met de anderen. Ieder op zijn manier.

 

21:14 Gepost door combination in definities anders bekeken | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uitvaartdienst, toekomst, modern |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.