07-04-10

Agnosten : het zelf én de wereld kennen.

Wie zich zelf wil kennen moet ook de wereld leren kennen. Hoe meer hoe beter...je zelf beleven en waar nodig afstand nemen van. Wat is 'de wereld' dan ? Niet alleen datgene wat je via alle wetenschappen, inbegrepen de sociale en psychologische in praktijk en theorie kunt leren...ook even filosofisch stilstaan bij spirtueel belangrijke teksten zoals het Evangelie van Thomas, kan ontluisterend en 'verbindend' (de eigenlijke betekenis van religieus) werken.

Wie dat in detail wil doen, kan bijvoorbeeld op de link van vorige blogpost terrecht, bij één van diegenen die er al over publiceerden. Het is niet de bedoeling van deze tekst om opnieuw een poging te doen om deze teksten nog verder uit te diepen. Enkele dingen aanhalen die voor verdere interpretatie vatbaar zijn eerder.

Het is evident dat een aantal dogma's waarmee men de klassieke gelovigen opzadelde door de woorden uit het evangelie van Thomas meer in de richting van aannemelijker stellingen verschuiven.  Dingen die men als kind al niet verstond : de maagdelijkheid van de moeder van J.Christus, het feit dat door de kruisdood deze mens ons heeft 'verlost', uitdrukkingen zoals het Lam Gods enz... . De vasstelling dat 'het rijk Gods' vooral in het innerlijke te zoeken is en niet zo dadelijk iets is waarop eeuwen moet gewacht worden, kan de zoekende mens ook alleen maar motiveren. De vaak terugkomende tegenstelling tussen de buitenwereld en het innerlijke is ook een element dat tot bezinning aanzetten kan, al zijn beiden nauw verweven. Binnen en buiten zijn zelfs zo gekoppeld, dat 'het kind van zeven dagen en de mens van zeventig' weliswaar dezelfde zuivere kern nog kunnen hebben, maar in het kind is niet 'de leegte' waarnaar zo vaak verwezen wordt door auteurs, maar reeds een beknopte reeks opdrachten aanwezig waarmee elk wezen het leven op basis van 'het voorgaande' aanvat.  Over wat er nu na de dood gebeurt, bestaat er op deze blog een tekst die er via een prozastukje een enigszins andere voeling op nahoudt dan de gastauteur op deze blog gisteren.

Voor als U eens meer tijd heeft :

http://dichterbijdeziel.skynetblogs.be/post/7405680/er-wa...

Tot daar een aantal bemerkingen over deze 'materie'. In andere essays die over de band tussen materie en eterie gaan kan U desgewenst zelf de verschillen gaan ontdekken.  Het hangt er maar van af hoe agnostisch je ingesteld bent en hoeveel tijd U er aan kan besteden...hoeft het niet voor U, geen probleem. Alles en iedereen heeft zijn redenen.  Verbazingwekkend is ook dat de houding ten opzichte van diegenen die te veel bezig zijn met het najagen van teveel wereldlijk bezit herhaaldelijk treffend geschetst wordt. Het belang angsten en andere vormen van negatieve emoties te boven te komen wordt ook vaak mooi omschreven.

En we hebben de tijd, om het met een eigentijdse vergelijking te zeggen : 'een bigbangcyclus is zo voorbij, relatief gesproken.

Filmpje over ontdekking Nag Hamadi-rollen :

http://www.youtube.com/watch?v=S21ClG44ftY&feature=re... 

 

 

16:23 Gepost door combination in filosofische essays | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gnosis, agnost, filosofie, tekststudie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.